بازخوانی دستاوردهای اردبیل از سفردولت/ ابرپروژهها
منتظربودجه ملی
آنلاین اردبیل بهترین کانال اخبار اردبیل , در بازخوانی دستاوردهای اردبیل از سفردولت/ ابرپروژهها
منتظربودجه ملی , خبرگزاری آنلاین -گروه استانها: ۳۰ آنلاین ماه ۱۴۰۰ با سفر سیزدهمین رئیس جمهور کشور به استان اردبیل برنامههای مختلفی با اولویت حوزههای قابلیت دار با حضور هیئت دولت و مسئولان استانی طرح ریزی شد تا در وهله نخست با رفع مشکل بیکاری و رکود اقتصادی این استان در قدم بعدی در قالب یک برنامه کلان به فکر تحول حوزههای مستعد استان به ویژه صنعت و کشاورزی بود.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان صبح جمعه همزمان با ۳۰ آنلاین ماه در هشتمین برنامه سفر استانی خود برای بازدید از برخی پروژههای در دست اجرا و کلنگزنی طرحهای در دست اقدام وارد فرودگاه پارس آباد شده و در سفر نیم روزه خود از چند پروژه مهم استان بازدید و از نزدیک در جریان موانع و مشکلات شهرهای اردبیل قرار گرفت.
باید اذعان داشت که استان اردبیل محل تلاقی منطقه استراتژیک قفقاز با سایر بخشهای ایران بوده و به عنوان یکی از مناطق پتانسیل دار در منطقه شمالغرب کشور جز استانهایی است که در سفرهای استانی دولتهای مختلف متأسفانه مورد کم لطفی واقع شده است به طوری که شماری از پروژههای کلان این استان در حوزههای مختلف صنعت، راه، کشاورزی و درمان در نتیجه عدم تخصیص اعتبارات از ردیف ملی یا نبود نگاه یکسان مسئولان عالی رتبه کشور سالهای متمادی است که بلاتکلیف مانده و سرعت پیشرفت آنها در مقایسه با ابرپروژه های پایتخت و سایر شهرها بسیار آهسته و ملایم است.
از آنجا که مصوبات دولت کنونی میتواند زمینه ساز پیشرفتهای کلان و توسعههای کم نظیر در استان اردبیل باشد، پیش از سفر «ابراهیم رئیسی» به عنوان سکان دار سیزدهمین دولت کشور به این استان، مردم اردبیل مطالبات خود را در حوزههای مختلف طرح کرده و از هیئت دولت خواستار شدند تا مصوبات خود را به مثابه دولتهای پیشین از یاد نبرد تا این استان نیز پس از سالها بتواند توسعه کلان را به معنای حقیقی تجربه کند.
مطالبات مردم از دولت؛ از توزیع عادلانه بودجه تا رفع محرومیت
خبرگزاری آنلاین پیش از آغاز هشتمین سفر رئیس جمهور و بازدید هیئت دولت از استان اردبیل، مطالبات و مشکلات عامه استان را در قالب گزارشهایی تدوین و منتشر کرد که اهم این مطالبات در حوزههای اشتغال آفرینی، رفع محرومیت و توازن توسعه در مناطق مختلف استان بود که از این بین مشکلاتی در حوزههای توریسم، گردشگری، کشاورزی، صنعت و معدن، فرهنگ و هنر و آموزش نیز مطرح بود.
عدم تحقق وعدهها در خصوص اتمام پروژه راه آهن اردبیل، فقر ناوگان حمل و نقل عمومی، چالش در حوزه آب رسانی، نبود توسعه پایدار در مناطق روستایی، غفلت از حوزه گردشگری، فراموشی حوزه قابلیت دار میراث فرهنگی، عدم تعیین تکلیف به موقع بناهای تاریخی، تداوم کشاورزی سنتی و نبود توجه کافی به صنایع تبدیلی و تکمیلی، سطح پایین سرمایه گذاریهای بخش خصوصی، رکود اشتغال و اقتصاد پویا، فراموشی منطقه ویژه اقتصادی، سرعت کند ساماندهی واحدهای تولیدی و صنعتی بزرگ، عدم تعیین تکلیف منطقه آزاد تجاری و توزیع عادلانه بودجه از عمده مطالباتی بود که پیش از سفر رئیس جمهور به استان اردبیل طرح و اطلاع رسانی شد.
در کنار تمام مشکلات مطروحه توجه به حوزه تولید و غنی سازی آن با هدف رفع کمبود فرصت اشتغال و اهتمام در سرمایه آفرینی مواردی است که میتواند اردبیل را در مسیر توسعه پویا قرار داده و بار مشکلات سایر حوزهها را به حداقل برساند.
خبرنگار آنلاین با تنظیم گزارشی با عنوان «مطالبات مردم مشگینشهر؛ از پیوستن به منطقه آزاد تا رفع محرومیت» از مطالبات مردم گفته و ایجاد خط آهن و توجه کافی و وافی به مناطق محروم و دور افتاده را از مهمترین مطالبات مردم شهرستان مشگین شهر برشمرده است.
بررسی مشکلات حوزه کشاورزی و سهم اندک استان اردبیل از بازارهای جهانی محصولات کشاورزی دیگر موضوعی بود که در قالب یک گزارش با عنوان «دست کوتاه اردبیل از بازارهای جهانی کشاورزی / صنایع تبدیلی ایجاد شود» تهیه و منتشر شد تا با عنایت هیئت دولت و رئیس جمهور حال ناخوش کشاورزی اردبیل یکبار برای همیشه تعیین تکلیف و برطرف شود.
اما اصلی ترین مطالبه مردم اردبیل از دولت سیزدهم و رئیس جمهور تکمیل راه آهن و تنها خط ریلی این استان است که این موضوع نیز از سوی مردم طرح و با عنوان «حال ناخوش تولید در اردبیل / راه آهن به ایستگاه پایانی برسد» در دستور کار پیگیری تیم خبری آنلاین قرار گرفت.
دیگر مطالبات مردم استان اردبیل در قالب گزارشهای مستقل با عناوین نگاه ناتنی به فرهنگ اردبیل / گردشگری سنتی تحولآفرین نیست، منطقه ویژه اقتصادی نمین با افعال مضارع مسئولان روی کاغذ ماند، فقر ناوگان حمل و نقل در اردبیل / تولید زمینگیر شده است، کشاورزی مشگینشهر در خطر است / کاهش ضایعات با تکمیل صنایع فرآوری، راه و مسکن در اردبیل از محاق بیآنلاینی بیرون آمدند، راه و مسکن در اردبیل از محاق بیآنلاینی بیرون آمدند، مردم بیلهسوار دغدغه جدی اشتغال پایدار دارند از سوی تیم خبری خبرگزاری آنلاین پیگیری و پیش از سفر رئیس جمهور و هیئت دولت در فواصل زمانی مشخص منتشر شد.
رئیس جمهور در هشتمین سفر استانی خود در سفر به اردبیل ضمن بازدید از پروژههای مختلف و کلان استان و اطلاع از آخرین وضعیت آنها قول ساماندهی تعدادی از این پروژهها را داده و برنامههای خود را در مورد آنها اعلان کرد.
مسئول
وعدهها و قولها
رئیس جمهور
افتتاح راهآهن اردبیل قفل اقتصاد این استان را باز میکند فوریت اقدام دولت در واگذاری اراضی به عشایر دشت مغان سد خداآفرین در سریعترین زمان ممکن به بهرهبرداری میرسد جادههای اردبیل باید به ایمنترین محورهای مواصلاتی تبدیل شود حمایت دولت از کشت و صنعت / اشتغال ۵۰۰۰ نفری را پایهریزی کنید کشاورزی اردبیل باید متحول شود
وزیر راه و شهرسازی
اختصاص ۶۵۵ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل بزرگراههای اردبیل تزریق ۲,۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار به حوزه حمل و نقل اردبیل تخصیص ۴,۰۰۰ میلیارد ریال به تونل دوم حیران / پروژه ۱۴۰۱ تکمیل میشود تقویت زیرساختهای بهداشتی و درمانی در شهرکهای مسکونی
وزیر اقتصاد
تبدیل جعفرآباد مغان به شهرستان بررسی میشود ضرورت تمرکز زدایی از بودجه ۱۴۰۱/ منطقه آزاد اردبیل کلنگ زنی میشود
وزیر جهاد کشاورزی
اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای زیرساخت گلخانههای اردبیل ایجاد اشتغال برای ۱۷۷ نفر با افتتاح طرحهای گلخانهای در پارس آباد
وزیر نیرو
مرکز جهاد آبرسانی در استانها راهاندازی میشود اردبیل بیآبی را تجربه نمیکند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
پروژههای اقتصادی بزرگ ناجی مناطق محروم اردبیل
رئیس سازمان برنامه و بودجه
تکمیل سد گیوی خلخال نیازمند ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار جهتگیری برنامه ۱۴۰۰ بر مبنای رشد اقتصادی است
وزیر ارشاد
تالار شهر اردبیل با ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار تکمیل میشود
نوید گشایشهای امیدبخش
حجتالاسلام ابراهیم رئیسی در سفر به اردبیل اظهار کرد: در این سفر پروژهها و طرحهای جدید در استان اردبیل تصویب نکردیم تا بدین ترتیب تمام پروژههای نیمه تمام استان را به اتمام برسانیم.
وی با اشاره به رنج و ناراحتی مردم از پروژههای نیمهتمام افزود: تعیین تکلیف پروژههای نیمه تمام رها شده در استان اردبیل یک ضرورت است.
رئیس جمهور تصریح کرد: کشت و صنعت مغان برای امنیت غذایی کشور مهم است که بایستی تا زمانی که در دست دولت بوده فعالیت این مجموعه به اشتغال و تولید بیانجامد و باتوجه به ظرفیت ۲ هزار نفری اشتغال این مجموعه باید با برنامهریزیها این فرصت شغلی تا ۱۰ هزار نفر افزایش یابد.
رئیسی اذعان کرد: سفرهای استانی هیئت دولت برای شناخت ظرفیتهای استانها بسیار حائز اهمیت بوده و در موفقیت دولت میتواند نقشآفرین باشد.
وی با اشاره به ارتباط دولت و مردم افزود: در دولت سیستم و سیاستهای اجرایی دولت فعلی ارتباط با مردم نه حاشیه بلکه متن قضیه است و دولت در ارتباطگیری با مردم تمام تلاش خود را با هدف بهبود اوضاع معیشتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مردم به کار میگیرد.
کشاورزی اردبیل باید متحول شود
حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در سفر به اردبیل در تشریح اهداف سفر به استان اردبیل اظهار کرد: امروز توفیق پیدا کردیم تا در آستانه میلاد نبی مکرم اسلام و همزمان با هفته وحدت به استان اردبیل سفر کنیم که این استان در ولایتمداری و سلحشوری در ردیف استانهای برجسته کشور است.
وی با ادای احترام به سه هزار و ۴۰۰ شهید والامقام استان اردبیل، جانبازان، ایثارگران و خانوادههای شهدا تصریح کرد: استان اردبیل در طول تاریخ نقطه وحدت و اتحاد ایران اسلامی بوده و در ترویج و توسعه فرهنگ شیعی نقشی مؤثر و بسزا داشته است.
وی استان اردبیل را قطب کشاورزی دانست و خاطر نشان کرد: این استان از ظرفیتهای بسیار خوبی در حوزه آب و خاک برخوردار است و در کنار زمینهای حاصلخیز، هوای مساعد و شرایط جوی مطلوب امکان کشت و زرع در چندین نوبت را فراهم کرده است.
فوریت اقدام دولت در واگذاری اراضی به عشایر دشت مغان
حجت الاسلام رئیسی قبل از سفر به اردبیل در جمع خبرنگاران در پارس آباد اظهار کرد: احقاق حقوق مردم غیور دشت مغان و واگذاری اراضی آنها جز برنامههای اولویتدار دولت بوده که بخشی از اقدامات در همین راستا انجام شده و بخش دیگر نیز با فوریت در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: تولیدات عشایر دشت مغان استان اردبیل برای ما در مرکز کشور بسیار مهم و حیاتی است و از این بابت قدردان زحمات این عزیزان هستیم و مطالبه عمومی آنها برای ما اهمیت دارد.
رئیسی ادامه داد: استان اردبیل دارای ظرفیتهای غنی کشاورزی و گردشگری است و باید این ظرفیتها در جهت توسعه استان به کار گرفته شود.
وی تصریح کرد: این ظرفیتها با استفاده از نظرات مسئولان استانی و کارشناسان احصا شده و برای توسعه استان در این بخشها برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت داریم.
رئیس جمهور گفت: امیدواریم با اجرای این برنامهها کشاورزی، گردشگری و صنایع تبدیلی در استان متحول شود.
افتتاح راه آهن اردبیل قفل اقتصاد این استان را باز میکند
حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی در سفر نیم روز خود به اردبیل در بازدید از پروژه راهآهن اردبیل-میانه این پروژه را مستحق توجه ویژه دولت دانست و اظهار کرد: راهآهن اردبیل میانه یک پروژه حائز اهمیت در اتصال استان اردبیل به شبکه ریلی کشور بوده اما متأسفانه با برخی مشکلات ریز و کلان تا به امروز شاهد افتتاح و بهرهبرداری آن در استان نبودیم.
وی با تاکید بر رفع موانع این پروژه گفت: مردم استان اردبیل بیش از دو دهه است که منتظر ورود قطار به استان خود هستند و ما با نهایت احترام به این مطالبه مردم تمام سعی خود را با همافزایی با مدیران و مسئولان استانی برای بهرهبرداری سریع این پروژه به کار میگیریم.
رئیس جمهوری هدف اصلی اجرای پروژه راهآهن اردبیل را اتصال استان اردبیل به شبکه ریلی کشوری دانست و افزود: با اتصال این استان به خط ریلی کشور بیشک بسیاری از محدودیتهای اقتصادی برای این استان از میان برداشته خواهد شد که همین مسئله خود تداوم بخش مولد اردبیل را نیز میتواند متضمن باشد.
سدخداآفرین در سریعترین زمان ممکن بهره برداری شود
حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در جریان بازدید از پروژه سد خدا آفرین گفت: مطابق گفتههای کارشناسان و مدیران این طرح، تاکنون بخشی از پروژه به صورت ۹۰ درصدی و بخشی نیز به صورت ۸۰ درصد تکمیل شده است اما مورد بهره برداری کامل قرار نگرفته است.
وی بر تسریع روند اجرایی و رفع مشکلات این طرح تاکید کرد و افزود: برای تأمین اعتبار این پروژه یا از طریق فروش اموال مازاد دولت در استان و یا تأمین منابع بودجه اقدامات لازم باید هرچه سریعتر از طریق مدیران صورت گیرد.
رئیس جمهور به نقش مهم این سد در افزایش کیفیت و تولیدات کشاورزی استان اشاره کرد و گفت: اکنون مشکل آب دغدغه مهمی است و مسئولان باید در جهت راه اندازی این سد اهتمام لازم را داشته باشند.
مرکز جهاد آبرسانی در استانها راهاندازی میشود
علیاکبر محرابیان در سفر به اردبیل در جلسه شورای اداری استان اردبیل به راهاندازی مرکز جهادی آبرسانی اشاره کرد و گفت: این مرکز زیر نظر شورایی با حضور متخصصان و صاحب نظران حوزه آب مدیریت میشود تا در مدت چهار سال ۱۰ هزار روستا در کشور آبرسانی شده و دچار تنش آبی نشوند.
وزیر نیرو افزود: روستاهای بالای ۲۰ خانوار از مزایای این طرح و مرکز فعال بهرهمند خواهند شد که امیدواریم در استان اردبیل نیز به سرعت مشکلات و نارساییها رفع شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه: جهت گیری برنامه ۱۴۰۰ بر مبنای رشد اقتصادی است
مسعود میرکاظمی نیز در سفر به اردبیل در جلسه شورای اداری شهرستان کوثر اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود، پایین بودن سطح معیشتی مردم و درخواستهای متعدد اشتغال از سوی مردم جهت گیری دولت در سال ۱۴۰۰ بر مبنای رشد اقتصادی است.
وی تصریح کرد: اولویت برنامههای دولت تعیین تکلیف بدهیها و تکمیل پروژههای نیمه کار است که از سالهای گذشته به ارث رسیده است و با توجه به اینکه تعداد این پروژههای نیمه تمام عدد قابل توجهی است پروژههایی که اشتغال و ارزش افزوده ایجاد کنند در اولویت خواهد بود.
میرکاظمی افزود: مدیران استانی توجه داشته باشند در برخی پروژهها ورود دولت لازم نیست و با مشارکت مردمی و بخش خصوصی میتوان در سریعترین زمان آنها را به سرانجام رساند که در این مورد عملکرد مدیران در ترغیب و مشارکت مردمی حائز اهمیت است.
وزیر راه: تزریق دو هزار میلیارد تومان اعتبار به حوزه حمل و نقل اردبیل
رستم قاسمی در سفر به اردبیل در جلسه شورای اداری شهرستان نمین اظهار کرد: با هدف تکمیل زیرساختهای حمل و نقل دو هزار میلیارد تومان اعتبار در پروژههای خرد و کلان حوزه راه اردبیل هزینه میشود.
وی عنوان کرد: اعتبار تونل حیران به مبلغ ۴ هزار میلیارد ریال در این سفر تأمین شد. امیدواریم بخش حفاری تونل تا آخر سال به اتمام برسد. تا پایان سال آینده بتوانیم از این پروژه استفاده کنیم.
وی ادامه داد: مواردی که توسط مسئولان شهرستان گفته شد را به هیأت دولت منتقل خواهم کرد و وزرای مربوط اقدامات لازم را انجام خواهند داد.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه افزود: در حوزه راه و شهرسازی که مسؤلیت بنده است، حدود ۲ هزار میلیارد تومان برای سه موضوع اصلی راه آهن، بزرگراهها و راه روستایی استان پیش بینی کردیم. اجرای راه آهن اردبیل و میانه بیش هزار میلیارد تومان لازم دارد و طبق تقسیم بندی که انجام دادیم، سال آینده قطار به اردبیل میرسد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: بخش حفاری تونل دوم حیران در استان اردبیل به اتمام رسیده و این پروژه برای بهرهبرداری کامل نیازمند ۴ هزار میلیارد ریال اعتبار است.
وی با اشاره به اهمیت این پروژه گفت: مبدا شرق استان اردبیل از جاده حیران که استان آستارا را به اردبیل متصل میکند یک جاده مواصلاتی حائز اهمیت در ترددهای بین شهری است که همین موضوع اتمام پروژه تونل دوم را مهمتر میکند.
وزیر راه و شهرسازی به اشتغالزایی در دولت سیزدهم اشاره و اذعان کرد: با جذب سرمایهگذار بخش خصوصی میتوان گام بلندی در راستای پویایی اشتغال در کشور و در استان اردبیل برداشت.
وزیر ارشاد: پروژههای اقتصادی بزرگ ناجی مناطق محروم اردبیل
محمدمهدی اسماعیلی نیز در سفر به اردبیل در بازدید از پروژه لایروبی سد میل مغان اظهار کرد: در شهرستان جدید اصلاندوز کارهای عمرانی زیربنایی بزرگی آغاز شده است که از نمونه آنها میتوان به پروژههای آبی در نقطه صفر مرزی اشاره داشت که بخشی از این پروژهها به بهره برداری رسیده و مابقی نیز در ماههای آینده طبق چارت دستگاههای استانی مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به جاری بودن برکات پروژههای بزرگ در اصلاندوز اشاره و اضافه کرد: در دولت مردمی سیاست دولت تسهیل و تسریع پروژههای بزرگ اقتصادی و فرهنگی است که اعتبارات لازم نیز در این راستا به موارد اولویتدار تخصیص مییابد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه به پروژههای بزرگ اقتصادی را متضمن معیشت مردم عنوان و تصریح کرد: پروژههای بزرگی که در اصلاندوز آغاز شده است قطعاً شریان اقتصادی را در منطقه متحول خواهد کرد که بدین ترتیب بخشی از دغدغه مردم و عشایر شهرستان اصلاندوز برطرف میشد.
اسماعیلی به سهم ۸۷ درصدی مردم عشایر و روستایی در اصلاندوز اشاره و اذعان کرد: شخصاً از فرماندار منطقه خواستار ایجاد ادارههای دولتی و دستگاههای فرهنگی و اجتماعی در شهرستان جدید اصلاندوز شدم که این موضع برای پیگیری تا انجام صد درصدی در مراتب دولتی نیز مطرح خواهد شد.
وزیر اقتصاد: ضرورت تمرکززدایی از بودجه ۱۴۰۱/ کلنگ زنی منطقه آزاد اردبیل
سید احسان خاندوزی در سفر هیئت دولت به اردبیل در جلسه شورای اداری شهرستان بیله سوار اظهار کرد: ما به دنبال تغییر و تحول در وضعیت اقتصادی کشور هستیم و این کار با تمرکز زدایی در بودجه ۱۴۰۱ انجام خواهد گرفت.
وی با اشاره به اینکه تمرکززدایی میتواند به اتمام پروژههای زخمی و نیمه کاره در کشور کمک کند، افزود: این رویکرد اصلی ما در وزارت اقتصاد است و در این باره رایزنیهای لازم را با سازمان برنامه و بودجه کشور انجام دادیم.
خاندوزی تصریح کرد: باید نوع نگاه ما به نظام مدیریتی از حالت متمرکز به منطقه محور تغییر کند تا بتوانیم مشکلات موجود در شهرستانها را حل کنیم.
تصویب ۹۸ توافق کلی با ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار
ماحصل نخستین سفر هیئت دولت به استان اردبیل ۹۸ توافق با اعتبار ۷ هزار و ۴ میلیارد تومان، ۲۰ میلیون دلار سرمایه گذاری و همچنین ۱۰ هزار و ۹۱۲ میلیارد تومان تسهیلات بانکی است که اخیراً با پیگیری این مصوبات از سوی مسئولان استانی نخستین مرحله از اعتبارات برش استانی تخصیص یافت.
استاندار اردبیل در تشریح جزئیات این مصوبات در گفتوگو با خبرنگار آنلاین، اظهار کرد: تعداد ۲۱ توافق در حوزه زیر بنایی با اعتباری بالغ بر ۳ هزار و ۳۸۷ میلیارد تومان بوده که به طور میانگین بیشتر حوزههای اجرایی استان را شامل میشود.
وی ادامه داد: به دلیل دغدغه عموم مردم استان در حوزه فرهنگ و آموزش ۲۲ مورد توافق با ۷۳۲ میلیارد تومان اعتبار انجام شد که پس از آن به دلیل اهمیت حوزه بهداشت و درمان تعداد ۱۷ توافق نیز با اعتبار مصوب ۱ هزار و ۴۵۴ میلیارد تومان مصوب شد.
وی تصریح کرد: در این بین ۸ توافق در حوزه صنعت، معدن و تجارت استان با ۱۳۰ میلیارد تومان اعتبار، ۱۵ توافق با اعتباری بالغ بر ۹۵ میلیارد تومان در حوزه رفاه اجتماعی و ۸ توافق دیگر در حوزه کشاورزی و آب با ۱ هزار و ۱۸۰ میلیارد تومان اعتبار در دستور کار قرار گرفت.
استاندار اردبیل ادامه داد: در حوزه نفت و انرژی نیز ۳ توافق کلی با ۲۶ میلیارد تومان اعتبار و ۲۰ میلیون دلار سرمایهگذاری مصوب و انجام شد که برای حوزههای دیگر نیز بر حسب رده و اولویتبندی مبالغی جهت تخصیص تسهیلات در نظر گرفته شده است.
به گفته عاملی در حوزه اشتغال نیز ۴ توافق جداگانه با پرداخت ۹ هزار و ۴۸۷ میلیارد تومان تسهیلات در دستور اجرا قرار دارد.
ابرپروژههای اردبیل چشم انتظار بودجه کلان ملی
پس از مصوبات پرداخت اعتبار در هشتمین سفر رئیس جمهور به استان اردبیل بخش اول این اعتبارات به ارزش ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال اواخر سال گذشته با اولویت طرحها و پروژههای نیمهتمام ابلاغ و در بین ۱۲ دستگاه اجرایی توزیع شد که عمده این منابع به صورت نقدی تأمین و به پروژههای مهم و در آستانه تکمیل و بهرهبرداری به نفع مردم پرداخت شد.
استاندار اردبیل رشد ۶۶ درصدی اعتبارات استانی را در سال ۱۴۰۱ یادآور شد و تصریح کرد: امسال ۵۴۳ میلیارد تومان اعتبارات استانی داریم که این میزان نیز نمیتواند پاسخگوی طرحهای توسعهای و زیربنایی باشد.
عاملی افزود: به غیر از این منابع سال گذشته یکهزار و ۱۰۰ میلیارد تومان از ردیفهای ملی به استان اختصاص یافت که ۸۰۰ میلیارد تومان آن اسناد خزانه و ۳۰۰ میلیارد تومان منابع نقد بوده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: با سفر رئیس جمهور به استان اردبیل ما موفق شدیم برای پروژههای زیربنایی استان در حوزه راه، راه آهن و آب و فاضلاب یکهزار و ۳۴۰ میلیارد تومان منابع جذب کنیم که عمده این منابع نقد بوده که در بین استانهای کشور، جذب این میزان اعتبار نقد بیسابقه است.
عاملی ضرورت جذب اعتبارات را تا آخر تیرماه یادآور شد و اضافه کرد: هر چند فرصت جذب تا آخر شهریور ماه تعیین شده اما انتظار میرود دستگاههای اجرایی منابع در اختیار را به سرعت تبدیل به پروژه و کار اجرایی کند تا از این منابع به بهترین شکل در مسیر توسعه استان استفاده کنیم.
وی بیان کرد: در قانون بودجه ۱۴۰۱ ظرفیتهای خوب ملی برای تخصیص اعتبارات تعریف شده که سازمان مدیریت و برنامهریزی استان باید این ظرفیتها را برای دستگاههای اجرایی اعلام کنند تا از طریق پیگیریها این کار به سرانجام مطلوب برسد.
مدیران ظرفیت ردیفهای ملی را نادیده نگیرند
عاملی از فرمانداران و مدیران دستگاههای اجرایی خواست تا در کنار اولویتبندی برای جذب اعتبارات و تخصیص آن در سالجاری، ظرفیت ردیفهای ملی را نادیده نگیرند و از این توان حداکثر بهره را ببرند.
استاندار اردبیل مولدسازی و فروش املاک را موضوعی بسیار مهم و حیاتی و همچنین یکی از ظرفیتهای خوب بودجهای سالجاری عنوان کرد و ادامه داد: در ماه اخیر و از طریق قرارگاه خاتمالانبیاء پیگیر جذب منابع حاصل از تهاتر نفت بودیم که برای پروژههای اجرایی قرارگاه در استان، مقرر شده از این منابع بیشتر بهرهگیری شود.
وی استان اردبیل را استان موفق در جذب اعتبارات ماده ۵۶ دانست و اظهار کرد: پروژههای مهمی در استان از طریق این ظرفیت قانونی در حال اجراست که امسال نیز برای پروژههای جدید باید از منابع ماده ۵۶ بیشتر استفاده کنیم.
عاملی استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و اجرای پروژههای مشارکتی را در تأمین منابع مالی طرحها و پروژههای زیربنایی استان مهم ارزیابی کرد و گفت: ما از ۶ محل میتوانیم برای استان جذب منابع ردیفهای ملی را داشته باشیم که در یک مسابقه سالم مدیران دستگاههای اجرایی باید تلاش مؤثری را در این زمینه انجام دهند.
وی از توزیع ۵۴۳ میلیارد تومان اعتبار در سالجاری بین شهرستانهای استان خبر داد و تصریح کرد: با توجه به منابع محدود باید با تشکیل کمیته برنامهریزی شهرستانها از این منابع در راستای تکمیل پروژههای نیمهتمام و پیشران استفاده شده و منابع کم را متناسب با تقاضای زیاد درست مدیریت کنیم.
عاملی به سرمایهگذاری هشت هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی در مقایسه با مجموع اعتبار استانی ۴۳ میلیاردی اشاره کرد و افزود: اصلاً این ارقام قابل مقایسه با هم نیستند و بهتر است بیش از آنکه به منابع دولتی تکیه کنیم، سالانه ۹ هزار میلیارد تومان جذب سرمایههای بخش خصوصی را در استان شاهد باشیم.
رئیس شورای برنامهریزی استان اردبیل خاطرنشان کرد: متناسب با برنامه پیشرفت شهرستانها در سالجاری اولویت توزیع اعتبارات توجه به زیرساختهای اقتصادی و تولیدی استان خواهد بود و در کنار آن طرحهای حمایتی و توسعهای از روستاها و پروژههای زیربنایی استان مورد توجه قرار خواهد گرفت تا توزیع اعتبارات در شهرستانها انجام شود.
اعتبارات سفر رئیس جمهور به استان اردبیل عمدتاً نقد پرداخت میشود
سعید جغتایی، رئیس امور پایش، ارزیابی و اطلاعات سازمان برنامه و بودجه گفت: امسال نیز تلاش میکنیم تا عمده اعتبارات سفر رئیس جمهور به استان اردبیل به صورت نقد پرداخت شود که در سال گذشته و بیشتر از تعهداتمان از منابع سفر رئیس جمهور به استان اردبیل اعتبار اختصاص دادیم که بالغ بر یکهزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بوده است.
وی بیان کرد: امسال نیز مابقی تعهدات سفر را انجام میدهیم و تلاشمان بر این است تا در مدت سه سال همه این تعهدات مالی انجام شده و پروژهها روند اجرایی مطلوبی به خود بگیرد.
رئیس امور پایش، ارزیابی و اطلاعات سازمان برنامه و بودجه گفت: همه اعتبارات سفر رئیس جمهور در سال ۱۴۰۰ که بالغ بر یکهزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بود، نقد به حساب استان پرداخت شده و تا آخر امسال نیز همین روند پرداخت اعتبارات سفر را ادامه خواهیم داد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: برای بیمارستان نجفزاده اردبیل قرار بود در مدت سه سال سازمان برنامه و بودجه ۳۰۰ میلیارد تومان تأمین اعتبار کند که بخش اول این پرداختیها انجام شده و ما ۱۰۰ میلیارد تومان از تعهدات خود را پرداخت کردیم.
جغتایی اضافه کرد: ۲۰۰ میلیارد تومان تا آخر مردادماه به راه آهن اردبیل پرداخت خواهیم کرد و قسمت بعدی پرداختیهای ما به این پروژه ریلی تا آخر امسال تا رقم ۴۵۰ میلیارد تومان خواهد بود تا روند تکمیلی خط ریلی اردبیل – میانه را شاهد باشیم.
وی به بررسی مصوبات سفر در قالب ماده ۲۳ اشاره کرد و ادامه داد: در حوزه راهها در کنار پرداخت اعتبارات وعده داده شده، از محل فاینانس بانک و فروش املاک مازاد نیز منابعی به استان اردبیل اختصاص یافته است.
تخصیص ۶۰ درصدی اعتبارات در سال گذشته به استان اردبیل
داود شایقی، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل گفت: دولت سیزدهم در حالی بر سر کار آمد که شرایط سخت و پیچیده مالی، اقتصادی و بدهیهای کلان را به بخشهای مختلف شاهد بودیم و از طرفی شرایط کرونایی مانع از رشد اقتصادی در کشور شده و میزان سرمایهگذاری نیز به تراز منفی رسیده بود.
وی ضرورت تغییر رویکرد در دولت برای خروج از بنبست به وجود آمده را یادآور شد و تصریح کرد: برخی تخصیصها و منابع تأمین شده در حمایت از تولید ناکافی بوده و سرمایهگذاریهای انجام شده نیز به صورت ناقص و ابتر تحقق یافته بود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل ضرورت تأمین اعتبار مورد نیاز برای اجرای پروژههای زیربنایی را در سطح استان اردبیل یادآور شد و گفت: با سفر رئیس جمهور در اواخر آنلاینماه سال گذشته موفق شدیم یکهزار و ۳۰۰ میلیارد تومان منابع نقد را به استان تزریق کنیم تا در بخش زیرساختها به ویژه راه، آب شرب و راه آهن حرکتهای تحولی رقم خواهد خورد.
شایقی ضرورت تکمیل بزرگراه شمال به جنوب را ضروری اعلام کرد و افزود: ۵۰ کیلومتر بزرگراه در اوایل سالجاری تکمیل و به زیر ترافیک رفت و در کنار آن با تأمین منابع مالی پروژه راکد راه آهن اردبیل به ریل توسعه بازگشت.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل اجرای طرحهای آبرسانی، توسعه فاضلاب، احداث چهار پست ۶۳ کیلوولت را به همراه طرحهای توسعهای گازرسانی در استان اردبیل یادآور شد و خاطرنشان کرد: سال گذشته از مجموع اعتبارات استانی یکهزار و ۸۰۰ میلیارد تومان منابع تخصیص یافت که ۶۰ درصد سهم در نظر گرفته شده بود.
۵۷ درصد اعتبارات ۱۴۰۰ ابلاغ شده است
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل گفت: تاکنون ۵۷ درصد تخصیص اعتبارات سال ۱۴۰۰ به استان اردبیل ابلاغ شده است.
شایقی با ارائه گزارشی از فعالیت حوزه برنامهریزی اظهار کرد: با تکمیل مطالعات آمایش استان اردبیل و ضرورت اجرایی شدن این سند مهم و ارزشمند امیدواریم مسیر توسعه استان به شکل مطلوب طی شود.
وی تصریح کرد: فاز اول مطالعات آمایش استان در سال ۸۵ به انجام رسیده بود اما فاز تکمیلی آن از سال ۹۷ شروع شد تا با انتخاب یک مشاور زبده، ملی و صاحب صلاحیت در این حوزه بتوانیم سند آمایش استان را به تصویب ملی و استانی رسانده و آماده اجرا کنیم.
مبادله کامل موافقتنامه بودجه ۱۴۰۰ تا آخر آنلاینماه
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل به تهیه و تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۱ اشاره کرد و ادامه داد: در یک هفته آینده کار تهیه و تدوین این لایحه آغاز خواهد شد و ما نیز متناسب با شرایط ملی سعی خواهیم کرد در این حوزه نقشآفرینی کنیم.
شایقی اجرای ۴۸ طرح ملی و ملی استانی شده را یادآور شد و اضافه کرد: ۳۰ پروژه به صورت ملی و ۱۸ پروژه به صورت ملی استانی با انجام مبادله موافقتنامه به صورت درون استانی در حال انجام و اولویت برنامهریزیها است که امیدواریم تکمیل و به سرانجام رساندن این پروژههای ملی و ملی استانی را شاهد باشیم.
شایقی بیان کرد: با توجه به اینکه توزیع اعتبارات سال ۱۴۰۰ از نیمه دوم سال آغاز شده در ۱۵ روز گذشته موفق شدیم بیش از ۷۵ درصد مبادله موافقتنامهها را انجام دهیم.
وی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: پیشبینی میکنیم تا آخر آنلاینماه تمامی مبادله موافقتنامه بین دستگاههای اجرایی و سازمان مدیریت و برنامهریزی انجام شده و به سرعت شاهد جذب و تخصیص منابع و اعتبارات باشیم.
۵۰۰ پروژه نیمهتمام در انتظار تکمیل
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل گفت: در استان اردبیل غیر از پروژههای مستمر، تعمیر و نگهداری، ۵۰۰ پروژه نیمهتمام وجود دارد که سعی خواهیم کرد با اولویت و نیازسنجی این پروژهها را تکمیل و آماده بهرهبرداری کنیم.
شایقی از ابلاغ یکهزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار در هفتههای اخیر برای تکمیل پروژههای نیمهتمام استان خبر داد و افزود: ۵۷ درصد تخصیص اعتبارات در شش ماهه اول امسال انجام شده و بعد از مبادله موافقتنامهها سعی بر این است تا تخصیص اعتبارات به صورت نقدی و اسناد در اولویت قرار گیرد.
وی بیشترین پرداختی را مربوط به حقوق نیروهای طرحی، آبداران و راهداران اعلام کرد و ادامه داد: در کنار تخصیص اعتبارات برای پروژههای نیمهتمام، سعی بر این است تا پرداختی به نیروهای شاغل در ادارات با اولویت نیروهای طرحی و قراردادی به انجام برسد.
۸۰ میلیارد تومان مازاد درآمد مالیاتی اردبیل
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل گفت: در پرداخت حقوق و مزایای کارکنان مشکلی وجود ندارد و تا آخر امسال به تمام تعهدات خود عمل خواهیم کرد.
داوود شایقی اظهار کرد: راهکارهای خوبی برای حل مشکلات مالی و منابع درآمدی استان ارائه شده که امیدواریم به معنای واقعی هر دو هدفگذاری به ثمر بنشیند.
وی فروش اموال و خلق منابع جدید را از راهکارهای ارائه شده اعلام کرد و گفت: در شش ماهه امسال ۱۰۷ میلیارد تومان مالیات استان وصول شده که ۹۴۰ میلیارد تومان آن مالیات مصوب و ۸۰ میلیارد تومان نیز درآمد مازاد مالیاتی بوده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل تصریح کرد: قطعاً در کنار افزایش منابع مازاد درآمدی از محل مالیات، سعی و تلاشمان بر این است تا با صرفهجویی منابع بتوانیم کسری اعتبارات استانی را به حداقل برسانیم.
تخصیص دو هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار ملی و استانی برای اردبیل
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل گفت: با گذشت شش ماه از سال دو هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان اعتباری ملی و استانی در روند توسعه استان اردبیل اختصاص یافته است.
شایقی اظهار کرد: برای ۴۸ طرح ملی و ملی استانی شده که عمدتاً طرحهای زیربنایی و اولویتدار هستند، در سال جاری یکهزار میلیارد تومان منابع تأمین شده تا سرعت اجرای این پروژهها را شاهد باشیم.
وی به نیمهتمام ماندن ۵۰۰ پروژه استانی نیز اشاره کرد و گفت: برای تکمیل این پروژهها نیز یکهزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در نیمه اول سال اختصاص یافته و تلاش بر این است تا هر چه سریعتر این پروژهها به سرانجام برسد.
شایقی تصریح کرد: با آغاز سال مالی جدید که از آنلاینماه شروع شده ۷۰ درصد از مبادله موافقتنامه بین دستگاههای اجرایی و سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل انجام شده و این کار با سرعت بیشتری تا آخر آنلاینماه به سرانجام میرسد.
شایقی به زمان بودجهریزی و تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۱ اشاره کرد و ادامه داد: ما در دو ماه پیش رو باید پیشنهادات خودمان را به سازمان برنامه و بودجه و هیئت دولت ارائه کنیم تا قبل از ارسال لایحه به مجلس در ردیفهای بودجه سال آینده منابع مورد نظر برای طرحها و پروژهها در نظر گرفته شود.
شایقی بیان کرد: بر اساس نیازسنجی تأمین اعتبار در نیمه دوم سال نیز انجام خواهد شد و به رغم سیاست انقباضی دولت و سازمان برنامه و بودجه تلاش خواهیم کرد تا منابع مورد نیاز را تأمین کنیم.
اختصاص ۳۷۷ میلیارد تومان اعتبار به حوزه آب و راه اردبیل
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل گفت: امسال ۳۷۷ میلیارد تومان اعتبار برای حل مشکلات حوزه آب و راه استان اردبیل اختصاص یافته است.
شایقی اظهار کرد: قطعاً در توزیع منابع با در نظر گرفتن شاخص محرومیت پنج درصد اعتبارات و منابع استان به این شهرستان اختصاص پیدا میکند تا بخش عظیمی از طرحها و برنامهریزیهای توسعهای به ثمر بنشیند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل مهمترین اولویت تکمیل پروژهها را در این شهرستان سد گیوی و پایاب آن بیان کرد و گفت: سه هزار هکتار از اراضی با بهرهبرداری از پایاب سد گیوی از آبیاری مدرن برخوردار خواهند شد و این امر به افزایش سرانه درآمدی مردم کمک خواهد کرد.
شایقی افزود: برای این پروژه ۲۲۰ میلیارد تومان از طریق ماده ۵۶ تأمین شده که تاکنون تملک اراضی و روند اجرای پروژه با پرداخت مبلغ اولیه از طریق بانکهای عامل به سرانجام رسیده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطر نشان کرد: سد گیوی که از سال ۸۴ شروع شده در سال ۹۶ به اتمام رسیده ولی احداث پایاب آن در اولویت قرار گرفت تا ما بتوانیم اراضی حاصلخیز این منطقه را زیر کشت محصولات آبی ببریم.
۱۶ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در اردبیل اتفاق افتاده است
شایقی گفت: ما ارتباط و تعامل تنگاتنگی را در مسیر توسعه استان با سایر دستگاهها داریم و اطلاعات دقیقی را در تقویت زیرساختها و طرحهای توسعهای در اختیار سایر نهادها و دستگاهها قرار میدهیم.
وی افزود: سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل به عنوان یک نهاد راهبردی تلاش میکند تا ظرفیتها و توانمندیهای شهرستانها را احصا و در بخشهای مختلف در اختیار فرمانداران و دستگاههای اجرایی قرار دهد که این امر با یک ترکیب مشخص در حوزه اشتغال انجام شده است.
دبیر شورای برنامه ریزی استان اردبیل ترکیب اشتغال استان را ۲۷ درصد در حوزه صنعت، ۴۰ درصد در حوزه خدمات و ۳۳ درصد در بخش کشاورزی اعلام کرد و گفت: در همه این بخشها اصلی ترین رویکرد ما تقویت نظام بهره برداری و تولید است که به عنوان نمونه در بخش کشاورزی توسعه کشت گلخانهای هدف گذاری شده است.
تخصیص ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار سفر تا پایان آذر
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل گفت: تا پایان آذرماه قرار است از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور به استان اردبیل ۱۰۰ میلیارد تومان منابع برای پروژههای مصوب تأمین و تخصیص یابد.
شایقی اظهار کرد: مسئولان سازمان برنامه و بودجه قول دادند تا این منابع را به صورت اسناد خزانه و یا نقدی پرداخت کنند که ما تاکید کردیم پرداختیها به صورت نقدی باشد تا صرف تکمیل پروژههای نیمه تمام اولویت دار استان شود.
وی خاطرنشان کرد: در کنار پیگیری استاندار اردبیل و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مقرر شد از طریق مدیران دستگاههای اجرایی پیگیری تأمین اعتبار در اولویت قرار گرفته و بخشی از منابع مصوب سفر در سالجاری و بخش دیگر نیز در بودجه سال آینده به استان اختصاص یابد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل گفت: با همراهی استاندار اردبیل در دیدار با معاونین و مدیران سازمان برنامه و بودجه تاکید کردیم تا منابع سفر به سرعت تأمین شود تا ما بتوانیم طرحهای مصوب را در مدت زمان کوتاه به سرانجام برسانیم.
توزیع اعتبارات به تناسب ظرفیت شهرستانها انجام میشود
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل گفت: توزیع اعتبارات در استان با تاکید استاندار اردبیل به تناسب ظرفیت هر شهرستان در شاخصهای تحول آفرین انجام میشود.
شایقی اظهار کرد: با ابلاغ بودجه ۱۴۰۱ در اوایل سال آینده جلسه شورای برنامه ریزی استان و شهرستانها را برگزار کرده و توزیع اعتبارات را به تناسب ظرفیتها، توانمندیها و شاخصهای توسعه هر منطقه انجام میدهیم.
وی خاطرنشان کرد: تکمیل زیرساختها به ویژه در بخش راه، راه آهن، فرودگاه و آب، برق و گاز در اولویت اصلی توزیع اعتبارات قرار دارد و در کنار آن تلاش میکنیم تا پروژههای نیمه تمام با اولویت عمران و آبادانی شهرها و روستاها به سرانجام برسد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل از اختصاص اعتبارات خوب از محل سفر رئیس جمهور به طرحهای راهسازی اشاره کرد و افزود: بیش از نیمی از اعتبارات سفر رئیس جمهور به طرحهای بزرگراهی و بهسازی و آسفالت راههای روستایی اختصاص یافته و در کنار آن بنیاد مسکن نیز طرحهای هادی را اجرایی و عملیاتی میکند.
اجرای پروژههای پیشران در مسیر توسعه پایدار اولویت توسعه استان
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اردبیل به جذب اعتبارات در سال گذشته برای استان اردبیل اشاره کرد و گفت: یکهزار میلیارد تومان از محل سفر رئیس جمهور به صورت نقدی به استان اختصاص یافت تا صرف کارها و پروژههای زیربنایی و حیاتی نظیر راه آهن اردبیل و توسعه بزرگراههای استان شود.
وی اولویت توسعه استان را اجرای پروژههای پیشران در مسیر توسعه پایدار اعلام کرد و گفت: از جمله این پروژهها تکمیل راه آهن اردبیل – میانه، تکمیل چهار خطهها و بزرگراهها، همچنین بهرهبرداری از سدها و پایاب سد خداآفرین، عمارت، گیوی و بفراجرد در جنوب و شمال استان است که در هدفگذاری امسال جز اولویتهای اساسی است.
دبیر شورای برنامهریزی و توسعه استان اردبیل اضافه کرد: با مدیریت استاندار اردبیل و مسئولیتی که مدیران دستگاههای اجرایی بر عهده گرفتند شتاب بیشتری را در اجرای این طرحها شاهد هستیم که نمونه آن تکمیل بزرگراه اردبیل – مشگین در سالجاری و تخصیص منابع ماده ۵۶ برای محور اردبیل – سرچم است که تا ۴۰۰ میلیارد تومان این منابع تخصیص مییابد.
شایقی بیان کرد: سایر پروژههای اولویتدار استان نیز جز برنامهریزیهای اصلی است که ما در بودجه سال ۱۴۰۱ برای راه پارسآباد – مشگین شهر به طوری ۱۳۷ کیلومتر مجوز قانونی در بهرهمندی از ردیف ملی را گرفتهایم و همین مجوز برای محور گرمی – بیلهسوار به طور ۸۹ کیلومتر اخذ شده است.
دولت سیزدهم با علم به محرومیت استان اردبیل در شاخصهای مهم توسعه نگاه ویژه ای به اختصاص اعتبارات به این استان داشته و در این میان همت مسئولان و نگاه دلسوزانه ای را میطلبد که هم نمایندگان استان در مجلس و هم مدیران اقتصادی اردبیل سعی در تخصیص و جذب این اعتبارات به اردبیل دارند تا کورسوی امیدی برای توسعه و رونق اردبیل در تمام بخشهای اقتصادی، اشتغال و عمران را شاهد باشیم. امیدواریم خبر بازخوانی دستاوردهای اردبیل از سفردولت/ ابرپروژهها
منتظربودجه ملی براتون مفید بوده باشه
بازخوانی دستاوردهای اردبیل از سفردولت/ ابرپروژهها
منتظربودجه ملی در تاریخ 2022-08-21 17:01:17