اگر شما هم جزو افرادی هستید که در فصلهای مختلف دچار سرماخوردگی و آنفولانزا میشوید باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنید. با این واکسن میتوانید ویروس ضعیف شده را در بدن تزریق کنید تا سیستم ایمنی شما تقویت شود. واکسن آنفولانزا به صورت سالانه تزریق خواهد شد و نیاز به تجویز پزشک دارد. اما این واکسن ممکن است که با عوارضی مانند دردهای ماهیچهای، واکنش در محل تزریق، سندروم گیلن باره، کهیر، سردرد و تب همراه باشد. اما برای اینکه با انواع واکسن آنفولانزا بیشتر آشنا شوید تا انتهای متن همراه ما باشید.
واکسن آنفولانزا چیست؟
واکسن آنفولانزا دارای مقدار بسیار کمیاز ویروسهای مرده یا غیر فعال است و با تولید آنتیبادی بدن را در برابر نفوذ این عفونت مقاوم میکنند. تزریق واکسن آنفولانزا، ریسک آسیبهای جدی و مرگ در اثر این بیماری را تا حدی زیادی خنثی میکند. واکسن آنفولانزا تنها برای این بیماری کاربرد دارد، علت این امر، تفاوت کرونا، سرماخوردگی، آنفولانزا و حساسیت فصلی است.
نحوه تزریق واکسن آنفولانزا همانند دیگر داروهای همپای خود تزریقی است و از طریق بازو وارد بدن میشود، هر چند که این واکسن به صورت اسپری بینی هم در دسترس است. بیشتر این واکسنها در کشور آمریکا تولید میشوند و در برابر 4 ویروس مختلف بدن را مقاوم میکنند؛ اصطلاحا به این واکسنها چهار ظرفیتی یا چهارگانه (quadrivalent) هم گفته میشود.
انواع واکسن آنفولانزا
واکسن آنفولانزا در انواع مختلفی تولید شده است. این واکسنها از نظر بیولوژیکی برتری نسبت به یکدیگر ندارند؛ اما پزشک با توجه به شرایط فرد متقاضی، گزینه مناسب را تجویز خواهد کرد. در حقیقت بهترین واکسن برای افراد متقاضی را پزشک تشخیص میدهد. از این رو انواع واکسن آنفولانزا عبارتند از:
- واکسن آنفولانزای خنثی کننده (IIV)
- واکسن آنفولانزای نوترکیب (RIV)
- واکسن آنفولانزای تضعیف کننده (LAIV)
- واکسن آنفولانزای سه ظرفیتی با سوزن به همراه ماده یاور یا ادجوانت (adjuvant) (این واکسن برای افراد 65 سال و بالاتر مناسب است.)
- واکسن سلولی آنفولانزا چهار ظرفیتی (Flucelvax Quadrivalent)
- واکسن آنفلوآنزا چهار ظرفیتی نوترکیب (Flublok Quadrivalent)
- واکسن آنفولانزا چهار ظرفیتی به همراه مواد یاور
- واکسن آنفولانزا با دز بالا
پزشک با توجه به شرایط سنی افراد و سابقه بیماریها، بهترین واکسن آنفولانزا را پیشنهاد میدهد.
واکسن آنفولانزا برای کودکان
بیشتر پزشکان توصیه میکنند که به نوزادان بالای 6 ماه واکسن آنفولانزا تزریق شود. بنابراین این واکسن را میتوان برای نوزادان بالای 6 ماه تا کودکان دو سال تزریق کرد. دقت داشته باشید که نوزادان زیر شش ماه نمیتوانند واکسن دریافت کنند.
همچنین کودکان واجد شرایط واکسن آنفولانزا که برای بار اول این واکسن را تزریق میکنند، تنها به استفاده دو دز از واکسن که به فاصله حداقل ۲۸ روز باشد، مجاز هستند.
عوارض واکسن آنفولانزا برای کودکان
برخی از کودکان ممکن است که عوارضی بعد از واکسن آنفولانزا داشته باشند. این علائم و عوارض شبیه به عوارض بزرگسالان است که متداولترین آنها عبارتند از:
- تب پایین
- خارش
- خستگی
- واکنش آلرژیک شدید
- تورم و خارش
- آبریزش بینی
- سردرد
- گلورد
- سرفه
- بدن درد
اگر این عوارض را بعد از تزریق واکسن داشته باشید باید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید.
چه زمانی باید واکسن آنفولانزا را تزریق کرد؟
قبل از اینکه ویروس آنفولانزا شیوع پیدا کند باید واکسن را تزریق کرده باشید. در حقیقت بهترین زمان برای تزریق واکسن قبل از شیوع بیماری است، زیرا بدن به دو هفته زمان نیاز دارد تا آنتی بادی تولید کند و بدن در برابر بیماری ایمن شود.
چه افرادی میتوانند واکسن آنفولانزا بزنند؟
افراد مختلفی میتوانند برای دریافت واکسن آنفولانزا اقدام کنند، اما باید در یکی از چهار دستهبندی زیر جای داشته باشند:
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن میتوانند واکسن را دریافت کنند.
- برخی از واکسنها تنها برای بزرگسالان مناسب است. به طور مثال واکسن نوترکیب برای افراد 18 ساله به بالا و واکسنها خنثی کننده با دوز بالا و به همراه مواد یاور برای افراد 65 سال به بالا توصیه میشود.
- واکسنهای آنفولانزای خنثی کننده برای افراد 6 ماهه به بالا مناسب است.
- خانمهایی که باردار هستند.
همچنین پیشنهاد میشود اگر در سه گروه گفته شده نیستید از واکسن آنفولانزا استفاده نکنید.
مراقبت بعد از تزریق واکسن آنفولانزا
با تزریق واکسن آنفولانزا نیاز است که مراقبتهای مختلفی انجام داد. رعایت برخی از نکات اهمیت دارد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- محل تزریق را ماساژ ندهید.
- استراحت کافی کنید.
- بهاندازه کافی مایعات بنوشید.
- هنگام تزریق، فرد دست خود رابه روی سینه قرار دهد و بعد از تزریق دست خود را به آرامی شل کرده و در کنار خود بگذارد.
این نوع مراقبتها به فرد کمک میکند تا تزریق درد کمتری داشته باشد و عئارض جانبی کاهش پیدا کنند.
تداخلات دارویی واکسن آنفولانزا
داروها و مسکنهای مختلفی وجود دارند که با واکسن آنفولانزا تداخل دارویی خواهند داشت. این داروها عبارتند از:
- آنتی بیوتیک
- کورتون
- داروهای سرکوبگر ایمنی
- واکسن کرونا
- قرصهای ضدبارداری
- تریاک
- مکملهای غذایی
- رقیقکنندههای خون
تداخل دارویی با واکسن آنفولانزا به دلیل واکنش بدن رخ میدهد و باید قبل از مصرف این داروها با پزشک مشورت کرد.
عوارض اسپری واکسن آنفولانزا
اسپری واکسن آنفولانزا هم میتواند با عوارضی همراه باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
- آبریزی بینی
- سرفه
- تب خفیف
- حالت تهوع
- عوارض نادر
- واکنشهای آلرژیک
- سردرد
به طور کلی اسپری واکسن آنفولانزا ایمنی بالایی دارد و عوارض آن خفیف خواهند بود. اما در صورتی که هریک از عوارض گفته شده را با شدت بالایی تجربه کنید، نیاز است که پزشک متخصص را در جریان بگذارید.
چه افرادی نباید واکسن آنفولانزا دریافت کنند؟
واکسنهای آنفولانزا در انواع مختلفی طراحی و تولید شدهاند. این واکسنها برای گروههای خاص با سنهای مختلف ارائه میشوند. اما پزشکان برخی از افراد را از تزریق این واکسن منع میکنند. در حقیقت گروهی از افراد برای تزریق واکسن شرایط مناسبی ندارند. وضعیت سلامت کنونی فرد، سن، بیماریهای زمینهای و هرگونه حساسیت به دارو از جمله مواردی هستند که افراد را از تزریق واکسن بازمیدارند.
به طور کلی افراد زیر نباید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند:
- کودکان کمتر از 6 ماه
- کودکان کمتر از 2 سال
- بزرگسالان 50 ساله و بیشتر
- زنان باردار
- افرادی یا حساسیت زیاد و شدید به واکسن آنفولانزا و مواد تشکیل دهندهی آن
- افرادی با سیستم ایمنی ضعیف
- کودکان 2 تا 4 مبتلا به آسم
همچنین افرادی که حساسیت شدیدی به واکسن آنفولانزا دارند و مواد تشکیل دهنده این واکسن حتی عاملی تهدید کننده برای زندگی آنها است. این افراد ممکن است به ژلاتین، آنتی بیوتیکها و یا دیگر اجزای تشکیل دهنده واکسن حساسیت داشته باشند. از طرفی افرادی که در 48 ساعت گذشته داروهای ضد ویروسی برای درمان آنفولانزا دریافت کردهاند؛ نباید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند.
تزریق واکسن آنفولانزا را با تشخیص پزشک انجام دهید
به طور کلی برای تزریق واکسن آنفولانزا باید نسخه پزشک داشته باشید. پزشک با بررسیهای مختلف میتواند بهترین نوع واکسن را انتخاب کند. شما میتوانید از طریق سامانه دکتردکتر برای دریافت نسخه از پزشک اقدام کنید. دکتردکتر به عنوان یک سامانه آنلاین نوبت دهی در کنار شما است تا بتوانید از بهترین متخصصها نوبت مشاوره و ملاقات حضوری دریافت کنید.
برای دریافت نوبت از پزشک به سایت دکتردکتر به آدرس drdr.ir مراجعه کنید تا از بهترین متخصصها نوبت بگیرید.