بیماری سرماخوردگی برای کودکان و بزرگسالان رخ میدهد. این بیماری ویروس عفونی میتواند به سرعت انتقال پیدا کند. همچنین با علائمیمانند تب، سردرد، بدن درد، سرفه و آبریزش بینی همراه است. سرماخوردگی در کودکان احتمال دارد که طول دوره بیشتری داشته باشد. از این رو باید از روشهای خانگی مانند مصرف مایعات، استراحت و خواب کافی استفاده کرد تا بهبود زودتر رخ دهد.
پزشک با بررسی بیمار و بروز شدت علائم بیماری داروی سرماخوردگی را تجویز میکند. اما برای اینکه با داروهای درمان سرماخوردگی بیشتر آشنا شوید تا انتهای متن همراه ما شاید.
سرماخوردگی چیست؟
سرماخوردگی یک عفونت ویروسی خفیف و شایع است که معمولاً بر دستگاه تنفسی فوقانی تأثیر میگذارد. عامل بیماری سرماخوردگی معمولاً ویروسهایی مانند راینوویروسها هستند و میتوانند از فردی به فرد دیگر از طریق تماس نزدیک، عطسه یا سرفه منتقل شوند. علائم سرماخوردگی معمولاً شامل احتقان بینی، گلودرد، سرفه، عطسه، سردرد و تب خفیف است.
مدت زمان سرماخوردگی معمولاً بین ۷ تا 10 روز است و در برخی موارد ممکن است علائم تا دو هفته ادامه یابد. معمولا درمان این بیماری شامل استراحت، مصرف مایعات کافی و استفاده از داروهای مسکن برای کاهش علائم است.
برای پیشگیری از سرماخوردگی، شستن دستها بهطور منظم، اجتناب از تماس نزدیک با افراد بیمار و تقویت سیستم ایمنی با تغذیه مناسب و ویتامینها توصیه میشود. شناخت و مدیریت علائم این بیماری میتواند به تسریع بهبودی کمک کند و از بروز عوارض جلوگیری نماید. بررسی و درمان سرماخوردگی، توسط متخصص گوش، حلق و بینی انجام میشود.
علائم سرماخوردگی
سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان با نشانهها و علائم مختلفی نمایان میشوند. با بروز هریک از علائم باید به پزشک مراجعه کرد تا معاینه انجام شود و درمان صورت گیرد. متداولترین علائم سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان عبارتند از:
- احتقان بینی و آبریزش بینی
- عطسهکردن
- گلودرد
- گوشدرد
- گرفتگی صدا
- سرفهکردن
- احساس خستگی و ناخوش بودن
- بدن درد سرماخوردگی
- تب و لرز
- وزوز گوش
- ازدستدادن تعادل
- عفونت گوش میانی
- احساس سرگیجه
- متورمشدن گوش خارجی
- خارش و سوزش چشم
- وجود مشکل در تنفس
- سردرد
- عرق سرد
- حساسیت به نور
- متورمشدن غدد لنفاوی
- احساس ناراحتی در قفسه سینه
- سرماخوردگی چشم
- احساس فشار و عفونت در سینوسها
- التهاب قرنیه
- داشتن تب یا بالابودن دمای بدن
- احساس درد شدید در ماهیچهها
- ازدستدادن حس چشایی و اختلال بویایی
- احساس فشار در قسمت گوش و صورت
این علائم میتواند در هر فردی با شدت مختلفی رخ دهد. این موضوع بستگی به سن افراد و وضعیت سیستم ایمنی آنها بستگی دارد. اما توصیه میشود که با بروز علائم به پزشک مراجعه کرد تا از روشهای درمان دارویی و خانگی بهره مند شد.
درمان سرماخوردگی
درمان سرماخوردگی باید توسط پزشک انجام شود. دکتر عمومییا متخصص عفونی بیمار را معاینه میکند تا متناسب با شرایط، بهترین داروی سرماخوردگی را تجویز کند. به طور معمول پزشکان آموکسی سیلین و کلداکس را تجویز میکنند. اما ممکن است که داروهای دیگری هم تجویز شوند که باید مطابق با نظر پزشک مصرف شوند. همچنین بعضی از داروهای سرماخوردگی بدون نسخه پزشک در داروخانهها قابل تهیه هستند که مهمترین آنها عبارتند از:
- کدیمال، کاهش تب ناشی از سرماخوردگی و سینوزیت
- کدیمکس؛ برطرف کننده درد و تب و کاهش التهاب
- کوریزان؛ کاهش درد و تب سرماخوردگی
- استامینوفن؛ ضد درد، تب بر و ضد التهاب
- فنیل افرین؛ بهبود علائم سرما خوردگی و آنفولانزا
- اکسی متیازولین؛ تسکین موقت احتقان بینی
- دیفن هیدرامین؛ تسکین سرفه
- کلرفینیرامین؛ کاهنده آبریزش چشم و آبریزش بینی
- دکسترومتورفان؛ تسکین سرفه
- ایبوپروفن؛ تسکین دردهای مفصلی ناشی از سرماخوردگی
دقت داشته باشید که اگر بیماریهای زمینه ای مانند فشار خون دارید برای مصرف داروها باید با پزشک مشورت کنید.
بهترین داروی سرماخوردگی برای مبتلایان به فشار خون بالا
افراد مبتلا به فشار خون بالا باید در انتخاب داروهای سرماخوردگی احتیاط کنند زیرا برخی از این داروها میتوانند فشار خون را افزایش دهند. بهترین داروی سرماخوردگی برای این افراد معمولاً شامل داروهای بدون احتقان است. مسکنهای ساده مانند استامینوفن به عنوان گزینهای ایمن برای تسکین درد و کاهش تب معرفی میشوند. ایبوپروفن نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد، اما باید با احتیاط مصرف شود و بهتر است با پزشک مشورت شود.
همچنین چایها و دمنوشهای گیاهی مانند چای زنجبیل و نعناع فلفلی میتوانند تسکیندهنده خوبی باشند. در هر صورت پیش از استفاده از هر دارویی، توصیه میشود با پزشک مشورت کنید تا درمان مناسبی برای شرایط خود پیدا کنید.
برای دریافت مشاوره و نوبت از پزشک متخصص عفونی و عمومینگران نباشید. سامانه دکتردکتر در کنار شما است تا بتوانید از بهترین متخصصهای سراسر کشور نوبت دریافت کنید. به طور کلی برای اینکه بتوان درمان سرماخوردگی را هرچه سریعتر شروع کرد باید از متخصصهای عفونی و داخلی نوبت مشاوره و ملاقات حضوری دریافت کرد. دکتر عفونی در تشخیص و درمان عفونتهای باکتریایی و ویروسی تخصص دارد.
دکتردکتر به عنوان یک سامانه و سایت نوبت دهی آنلاین پزشکی در کوتاهترین زمان برای شما نوبت رزرو میکند. کافی است که به سایت دکتردکتر به آدرس drdr.ir مراجعه کرده و پزشک متخصص مورد نظر خود را جستجو کنید.
درمان خانگی سرماخوردگی کودکان
برای درمان سرماخوردگی کودکان توصیه میشود که از روشهای خانگی استفاده کرد. کودکان علائم سرماخوردگی را شاید به شدت بزرگسالان تجربه نکنند؛ از این رو پزشکان سعی دارند که دارویی برای درمان این بیماری تجویز نکنند. زیرا اثرات بعضی از داروها ممکن است که برای کودکان خطر ساز باشد. استراحت و خواب کافی اولین گزینه درمان خانگی سرماخوردگی کودکان است که باید جدی گرفته شود. اما روشهای دیگری هم وجود دارند که عبارتند از:
- مصرف میوه؛ میوههایی مفید مانند: لیموشیرین یا پرتقال برای درمان سرماخوردگی و گلودرد مفید هستند.
- شستوشوی بینی؛ از سرم شستوشوی بینی و مجاری تنفسی استفاده کنید.
- حمام کردن، برعکس باور عموم؛ حمام میتواند به درمان سرماخوردگی کودکان کمک کند.
- مصرف آب گرم و عسل با آبلیمو؛ برای کودکان زیر دو سال توصیه نمیشود.
پزشک ممکن است که برای درمان گلو درد و سرفههای خشک آبنباتهای تسکیندهنده هم تجویز کند. اما دقت کنید برای کودکان زیر 2 سال با نظر پزشک از داروهای بدون نسخه استفاده کنید.
پیشگیری از سرماخوردگی کودکان
احتمال ابتلای کودکان به سرماخوردگی زیاد است، اما همچنان روشهایی برای پیشگیری وجود دارند که میتوانید به آنها آموزش دهید. در ادامه، چند روش پیشگیری از سرماخوردگی کودکان را آوردهایم:
- دستهایتان را زیاد بشویید و این کار را به کودک هم آموزش بدهید. شستوشوی دستها پیش از غذاخوردن یا بعد از عطسه و سرفه نقش مهمیدر پیشگیری از سرماخوردگی دارد.
- داشتن رژیم غذایی سالم و استفاده از مکملهای ویتامین D و C (مورد تأیید پزشک) هم راهی برای تقویت بدن و دوری از بیماری است.
- اگر احساس میکنید در محیط عمومییا نزدیک به کودک، فرد مبتلا به سرمارخوردگی وجود دارد، استفاده از ماسک را به او یاد بدهید.
بهتر است که از معاشرت و تماس با افراد بیمار و دچار سرماخوردگی هم دوری کنید. خود و کودک را در معرض بیماران و سرماخوردگی قرار ندهید.
آمپولهای سرماخوردگی
به طور معمول پزشک آمپولهای سرماخوردگی را برای درمان سرماخوردگی با تب بالا یا عفونتهای شدید تجویز میکند. این آمپولها به طور معمول ترکیبی از داروهای مختلف است که برای تسکین دردهای ناشی از بیماری کاربرد خواهد داشت.
لیست آمپولهای سرماخوردگی عبارتند از:
- آمپول استامینوفن کدئین: ترکیب استامینوفن و کدئین برای تسکین درد و تب
- آمپول دکسترومتورفان: خلطآور، رقیق کننده و دفع مخاط
- آمپول فنیلافرین: ضداحتقان برای کاهش احتقان بینی و سینوسها
- آمپول دگزامتازون: کورتیکواستروئید کمک کننده کاهش التهاب و تورم
دقت داشتید باشید که برای درمان سرماخوردگی باید مطابق با نظر پزشک اقدامات لازم را انجام داد. همچنین درمان سرماخوردگی کودکان نیاز به مصرف دارو ندارد و میتوان برای از روشهای خانگی استفاده کرد. نحوه مصرف و دوز داروی سرماخوردگی اهمیت زیادی دارد از این رو از مصرف خودسرانه آن خودداری کنید.