خیانت ؛ دکتر رامین علوی نژاد
Reference: https://drraminalavi.com/%d8%ae%db%8c%d8%a7%d9%86%d8%aa/
خیانت شکستن قول و پیمان وفاداری به شریک خود در ازدواج یا روابط عاطفی جدی است. هرچند تصور شکستن پیمان در زمان عهد بستن دور از انتظار است اما متاسفانه خیانت به واقعه ای رایج تبدیل شده است. بهتر است اگر خیانت واضحی را تجربه کردید در زمان کوتاهی به دکتر روانشناس تهران یا شهر محل زندگی خود مراجعه کنید.
فرد خیانت دیده اغلب احساس شک، سردرگمی، تنهایی و بی اعتمادی فراگیر را تجربه می کند. تجربه این احساسات به قدری می تواند ناخوشایند باشد که فرد نسبت به گذشته، آینده و حتی ههویت خود دچار ابهام و پرسشگری شود. بحران هیجانی ناشی از بی وفایی به حدی می تواند آشفته ساز شود که روانشناسان برای توضیح آن از علائم بالینی زیر استفاده می کنند:
- نشخوار فکری
- گوش به زنگی یا حساسیت مفرط
- بی حسی و کرخت شدگی
- گسستگی
- خشم غیرقابل فهم
- وحشت زدگی ها غیرقابل کنترل
- احساس ملالت و اندوه
درباره خیانت با مطالب زیر بیشتر آشنا می شوید:
- خیانت یک استرسور حاد اما…
- دلائل و ریسک فاکتورهای خیانت
- آیا دیدگاه افراد نسبت به خیانت تغییر کرده است؟
- خیانت و آسیب های فراگیر
- انتخاب اشتباه در ازدواج
- پشیمانی از ازدواج و آرزوی رهایی از حلقه
- پشیمانی از ازدواج و آغاز مشکلات مسبب خیانت
- نارضایتی از زندگی زناشویی، وظایف و نقش ها
- صمیمیت یا کنترل گری
- برآورده نشدن انتظارات و مقایسه کردن
- مثل فرشته معصوم…
- طلاق عاطفی
- نظریه مثلث عشق و طلاق عاطفی
- پنج مرحله قبل از طلاق عاطفی و جدایی
- عصر مدرن، ارزش ها و تعهد
- عهدشکنی برخواسته از عوامل فعلی یا تجربیات گذشته
- طلاق و پیامد های آن
- طلاق از دیرباز تا به امروز
- کمک گرفتن از روانشناس برای حل خیانت
- پیشگیری از خیانت با کمک روانشناس
خیانت یک استرسور حاد اما…
خیانت به واسطه آسیبی که به تمامی جنبه های زندگی یک زوج وارد می کند، یک عامل استرس زای حاد تعریف شده است. خیانت در اکثر فرهنگ ها یکی از مهمترین دلائل تعارض های زناشویی به حساب می آید. بحران درون روانی و آشفتگی هیجانی ناشی از خیانت، در اغلب اوقات فرد خیانت دیده را به سمت طلاق هدایت می کند. رابطه جنسی، رابطه عاطفی (در دنیای واقعی یا مجازی) یا ترکیبی از این دو با فردی در خارج از رابطه زناشویی خیانت به حساب می آید. با توجه به تمامی آثار یاد شده بهتر است که با بررسی، تحلیل و تبئین خیانت به افزایش آگاهی و دانش نسبت به آن پرداخت. کشف خیانت و تجربه بحران پی آیند می تواند مشکلات روانشناختی جدی ایجاد کند که رسیدگی به موقع به آنها احتمال مزمن شدن آنها را کاهش می دهد.
زوج های که به حل خیانت شکل گرفته و درمان مشکلات زیربنایی وهمچنین مشاوره ازدواج می پردارند، نسبت به آنهایی که به طلاق تن می دهند خوشحالی و رابطه عمیق تری می توانند با یکدیگر داشته باشند.
دلائل و ریسک فاکتورهای خیانت
انگیزه و دلائل خیانت می تواند بسیار متفاوت باشد. سئوالی که بهتر است از خود پرسیده شود این است که “چرا با وجود پیامدهای هیجانی، روانشناختی، خانوادگی و اجتماعی متعاقب، یک فرد به خیانت مبادرت می ورزد؟ در برخی جوامع میزان شیوع خیانت 20% نیز گزارش شده است. در ادامه برخی از دلائل خیانت مرور می شوند:
- مشکلات جنسی در رابطه زناشویی
- فقدان رضایت عاطفی
- نبود احترام متقابل
- فقدان تعامل کلامی
- انتقام گیری به دلیل خیانت ادراک شده یا تجربه شده در گذشته
- عزت نفس و اعتماد به نفس پائین
- سبک های دلبستگی نا ایمن
- تروما در کودکی
- الگوبرداری از خیانت مراقبین در کودکی
- مشکلات سلامت روان از قبیل اختلال دوقطبی
- اختلالات شخصیت از قبیل شخصیت خودشیفته
- اعتیادهای رفتاری از قبیل اعتیاد به سکس
- خشونت خانگی
- تجربه آزار هیجانی
- عدم تعادل بین موفقیت و خوشحالی در ازدواج
- احساس مورد غفلت واقع شدن
- هیجان خواهی شدید
- انتخاب اشتباه در ازدواج
آیا دیدگاه افراد نسبت به خیانت تغییر کرده است؟
نهاد خانواده در کنار سایر نهاد های اجتماعی بسیاری از نیاز های جسمی، روانی و اجتماعی انسان ها را برآورده می کند. با این حال، برای زندگی خانوادگی رویه تاریک نیز تعریف شده است. زندگی خانوادگی با خطراتی گره خورده است که استمرار حیات خانوادگی و سلامت خانواده را مختل می کند. یکی از این خطر ها خیانت در زندگی زناشویی است که مشکلات زیادی را در پی دارد. طبق دیدگاه سنتی، خیانت به معنای برقرار کردن رابطه جنسی با فردی بجز همسر است.
اما در دنیای امروز با توجه به تغییرات و دگرگونی هایی که در روابط اجتماعی و همچنین در عقاید و نگرش افراد مختلف جامعه وجود دارد، خیانت علاوه بر داشتن رابطه جنسی با غیر از همسر شامل داشتن سَر و سِر با فردی دیگر، شیفتگی و محبت نامتعارف و خارج از مرد با شخصی غیر از همسر، رابطه عاطفی فراتر از دوستی عادی و اجتماعی و همچنین داشتن ارتباط های نامتعارف در فضای مجازی نیز می شود. در واقع، خیانت زمانی اتفاق می افتد که یکی از زوجین اعتقاد دارد او با وفاداری به همسرش زندگی می کند اما همسرش به طور پنهانی پیمان وفاداری را شکسته است.
خیانت و آسیب های فراگیر
در مورد پیامد های خیانت باید عنوان کرد که به طور قطعی خیانت به روابط زناشویی لطمه وارد می کند. زمانی که زوجین به طور ناگهانی متوجه می شوند که همسرشان خیانت کرده است ضربه روحی و احساسی بی نهایت شدید و آسیب زا به او وارد می شود و اگر دیگران نیز از این موضوع مطلع شوند، ضربه اجتماعی نیز اضافه می شود. فردی که از همسر خود خیانت دیده است باور های قبلی اش را در مورد اعتماد، تعهد و صداقت از دست می دهد. مواجه شدن با خیانت با پیامدهای زیر می تواند همراه باشد:
- شوک
- سردرگمی
- وسواس فکری
- کاهش خود ارزشمندی
- خشم
- افسردگی
- بحران زناشویی
- تضعیف نقش های والدینی
- مشکلات شغلی
- ضرب و شتم
- قتل همسر
- اقدام به خودکشی
انتخاب اشتباه در ازدواج
ازدواج برای اکثر انسان ها اتفاقی جالب و امری ضروری است. علت این ضرورت و لازم بودن ازدواج به فرهنگی بستگی دارد که افراد در بستر آن پرورش می یابند. از آنجا که ساختار فرهنگی بسیار دیرپا است و به سادگی از بین نمی رود و یا تغییر نمی کند، ارزش های فرهنگی در طول سالیان بازتولید می شوند و از نسلی به نسل دیگر انتقال می یابند. تمامی ازدواج ها بر پایه دلایل منطقی صورت نمی گیرند. بالا رفتن آمار طلاق در دو دهه اخیر به خوبی نشان می دهد که افراد در انتخاب مسیر خود و همچنین در انتخاب همراه خود از آگاهی لازم برخوردار نیستند. بخی اوقات افراد بر اساس باور های اشتباه و رویاپردازی تصمیم به ازدواج می گیرند.
ازدواج امری بی نهایت مهم است که باید تمام جوانب آن را سنجید سپس اقدام کرد. زیرا سرنوشت خود، طرف مقابل و مهم تر از همه، سرنوشت کودک یا کودکانی که در آینده متولد خواهند شد به این امر پیچیده و مهم بستگی دارد. در ادامه چند دلیل اشتباه که می توانند رضایت از زندگی مشترک را کاهش داده و احتمال خیانت را افزایش دهند مرور می شوند:
ازدواج داروی معجزه آسا
گاهی ازدواج بنابه دلائل ناسازگاری صورت می گیرد و در این شرایط احتمال بروز خیانت بیشتر از سایر مواقع خواهد بود. از جمله دلایل نامناسب ازدواج می توان به این موضوع اشاره کرد که افراد فکر می کنند پس از ازدواج رابطه آن ها نیاز به مراقبت و رسیدگی ندارد. آن ها نمی دانند که پیوند عاطفی آنها نیز نیازهایی دارد و بی توجهی به این نیازها موجب سردی و دوری از یکدیگر می شود. عده ای از مردم ازدواج را داروی معجزه آسایی می دانند که با قدرت جادویی خود می تواند طرف مقابل را تغییر دهد. یعنی آن ها باور دارند که اگر با هم زندگی را شروع کنند ویژگی های منفی همسرشان به طور اتوماتیک برطرف می شود.
زیبایی یا ثروت؟
دومین دلیل نامناسب ازدواج، شروع زندگی مشترک بخاطر زیبایی خانم و ثروت و حساب بانکی آقا است. از نظر این افراد زیبایی و پول می تواند انسان را خوشبخت کند. آن ها فکر می کنند همین که همسرشان زیبا و یا ثروتمند باشد یعنی میتواند آرامش، درک، همدلی و مهم تر از همه عشق را نیز به آن ها هدیه کند. غافل از این که برای خوشبخت شدن باید معیار های دیگری داشت.
معیار سنی نامناسب
سومین دلیل نامناسب ازدواج چشم و همچشمی و به اصطلاح عقب نماندن از قافله است. متاسفانه ازدواج در سن پایین در بسیاری از فرهنگ ها همچنان معیاری برای ارزش و اعتبار تلقی می شود.
شناخت ناکافی
چهارمین دلیل نامناسب ازدواج عدم شناخت خود است. متاسفانه اکثر افراد فقط به یک بعد فکر می کنند و آن این است که همسر ایده آلشان را پیدا کنند. اما مهم تر از یافتن همسر مناسب این است که فرد شناخت کافی از خود و اهدافش داشته باشد. متاسفانه بسیاری از مردم خودشان را نمی شناسند، نمی دانند واقعا چه می خواهند و در زندگی مشترک به دنبال چه هستند. آن ها حتی نمی دانند که واکنش شان در مقابل حوادث و چالش های زندگی چگونه خواهد.