گوش شناگر یا گوش درد بعد از استخر تجربه دردناک ناشی از نوعی عفونت است. این عفونت در کانال گوش رخ میدهد، یعنی در مسیر میان گوش خارجی و میانی. علت چنین عفونتی هم عاملی باکتریایی و قارچی است. معمولاً برای درمان گوش درد بعد از استخر از قطره استفاده میشود. اگر گوش درد بعد از شنا به سراغتان آمد، به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. او با معاینه وضعیت، راه رهایی سریع از درد، خارش و کاهش شنوایی را پیدا میکند. در این مقاله، به علت گوش درد بعد از استخر میپردازیم و شما را با علائم و درمانهای آن هم آشنا میکنیم.
گوش درد بعد از استخر چگونه است؟
گوش شناگر یا گوش درد بعد از استخر که به آن، اوتیت خارجی (Otitis externa) هم میگویند، نوعی عفونت در کانال گوش شما، یعنی مسیر بین گوش خارجی و میانی است. گوش شناگر میتواند عفونتی باکتریایی یا قارچی باشد. بسیاری از شناگران در مقطعی از زندگی خود به این بیماری مبتلا میشوند. حتی افرادی که به ندرت در آب هستند و شنا میکنند هم دچار این مشکل میشوند. کسانی که به بیماریهایی مانند پسوریازیس مبتلا هستند، بیشتر در معرض درد گوش، بعد از شنا هستند. اگر گوش شناگر درمان نشود، ممکن است بر شنوایی شما تأثیر منفی بگذارد و حتی باعث کاهش شنوایی شود. در بیشتر مواقع، درمان مشکلات شنوایی ناشی از تجمع آب در گوش، قابل درمان است. برای رسیدگی به این وضعیت باید به دکتر گوش مراجعه کنید. دکتر معمولاً با تجویز قطره گوش درد بعد از استخر را درمان میکند.
تخصص گوش و حلق و بینی، به تشخیص و درمان اختلالات مربوط به گوش، حلق، بینی و ساختارهای سر و گردن میپردازد. این تخصص، طیف وسیعی از شرایط پزشکی همچون اختلالات شنوایی، سینوزیت، عفونتهای مزمن گوش، انسداد بینی، آپنه خواب و سرطانهای سر و گردن را مدیریت میکند. تخصص گوش و حلق و بینی، با تسکین علائم تاثیرگذار بر عملکردهای شنوایی، تنفسی، گفتار و بلع، نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی بیماران دارد.
علائم گوش درد بعد از استخر چیست؟
علائم گوش شناگر وابسته به عفونت شکلگرفته در گوش خفیف یا شدید است. احتمالاً چنین علامتهایی در نتیجه عفونتکردن گوش بعد از تجمع آب در آن، ظاهر میشوند:
- اگر عفونت زمینهای درمان نشود، گوش درد اغلب بدتر میشود.
- امکان دارد که چرک بدبو یا زرد یا زرد/سبز از گوش تراوش کند.
- گاهی اوقات، درد از گوش به کنار صورت سرایت میکند.
- لمس گوش دردناک میشود و عفونت شکل میگیرد.
- احساس انسداد و پربودن در گوش به وجود میآید.
- کم شنوایی موقت یا کاهش شنوایی بعید نیست.
- قرمزی، تورم و تب خفیف ایجاد میشود.
امکان بروز تورم غدد لنفاوی اطراف گوش یا بالای گردن هم در نتیجه چنین وضعیتی وجود دارد. گوش درد شدید بعد از استخر معمولاً در نتیجه چنین علائمی ایجاد میشود.
علت گوش درد بعد از استخر چیست؟
عوامل مختلفی در درد ناشی از تجمع آب در گوش نقش دارند، اما شایعترین علت به دامافتادن آب در کانال گوش و رشد باکتریها و قارچها در آن است. از آنجایی که باکتریها و قارچها در مکانهای گرم و مرطوب رشد میکنند، تجمع آب در مجرای گوش محیط مناسبی برای استقرار آنها، شروع تکثیر و در نهایت ایجاد عفونت است. علل دیگر عبارتند از:
تجمع بیش از حد آب در گوش | آب اضافی در گوش میتواند باعث نرم شدن جرم گوش و شستوشوی آن شود. |
تمیزکردن بیش از حد گوش | استفاده بیش از حد از گوش پاککن یا سایر اشیا برای تمیزکردن گوش میتواند به پوست حساس مجرای گوش آسیب رسانده و جرم گوش را عمیقتر کند. |
استفاده از اشیاء خارجی برای تمیز کردن گوش | استفاده از اشیایی مانند گوش پاککن، سنجاق، یا گیره کاغذ برای تمیز کردن گوش میتواند به پرده گوش آسیب رسانده و باعث عفونت شود. |
شنا در آب شیرین | آب شیرین آلوده میتواند حاوی باکتریهایی باشد که باعث عفونت گوش میشوند. |
بیماریهای پوستی | اگزما یا پسوریازیس در مجرای گوش میتواند پوست را خشک کرده و خطر عفونت را افزایش دهد. |
مواد شیمیایی | مواد شیمیایی موجود در محصولات آرایشی و بهداشتی مانند اسپری مو یا رنگ مو میتوانند به پوست مجرای گوش آسیب رسانده و باعث عفونت شوند. |
استفاده از سمعک یا گوشیهای آلوده | سمعکها یا گوشیهای آلوده به خاک یا مواد دیگر میتوانند باعث عفونت گوش شوند. |
برای رفع درد گوش، بعد از استخر نباید از قطرهها و داروهای مختلف بدون اجازه پزشک استفاده کنید. ساختار گوش بسیار ظریف و حساس است و هرگونه تصمیم غیرحرفهای برای درمان مشکلات آن، منجر به عوارض شدید میشود. بنابراین، خودسرانه برای درمان هیچ بیماری از جمله مشکلات گوش، تصمیم نگیرید.
روشهای درمان گوش درد بعد از استخر کدامند؟
پزشکان برای درمان مشکل گوش درد، از قطرهها و داروهای مسکن استفاده میکنند. برخی درمانهای خانگی هم توصیه میشوند، اما از آنجا که بیشتر چنین روشهایی پشتوانه علمی ندارند، استفاده از آنها صحیح نیست. فقط در صورتی میتوانید از توصیههای خانگی درمان گوش درد بعد از استخر استفاده کنید که از سوی پزشکان و متخصصان هم تأیید شوند.
روشهای پزشکی
پزشکان معمولاً از قطرههای گوش حاوی آنتیبیوتیک و کورتیکواستروئید برای درمان گوش درد بعد از استخر استفاده میکنند. معمولاً داروهای مسکن را هم برای کاهش درد تجویز میکنند:
- قطرههای گوش: قطرههای گوش حاوی آنتیبیوتیک یا ضدالتهاب برای رفع عفونتهای باکتریایی و قارچی کاربرد دارند.
- داروهای ضددرد: داروهای ضددرد بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند به کاهش درد کمک کنند.
در برخی موارد، پزشک برای تمیزکردن کامل گوش و خارجکردن آب و جرم آن، از دستگاههای مخصوص استفاده میکند.
درمان خانگی گوش درد بعد از استخر
برای درمان گوش درد بعد از استخر در خانه، توصیههایی عمومی وجود دارند. البته دقت کنید که انجام هیچیک، بدون مشورت با پزشک توصیه نمیشود:
- گرمکردن گوش؛ استفاده از یک کمپرس گرم روی گوش میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند.
- استفاده از سرکه سیب؛ مخلوطکردن سرکه سیب با آب به نسبت مساوی و چکاندن چند قطره از آن در گوش، به خشکشدن آب داخل گوش و کاهش باکتریها کمک میکند. البته این توصیه را تنها در صورت تأیید متخصص انجام دهید.
- مصرف روغن زیتون؛ چند قطره روغن زیتون گرم در گوش میتواند به نرمشدن جرم گوش و کاهش التهاب کمک کند.
جویدن یک حبه سیر هم میتواند عفونتهای ناشی از باکتریها را درمان کند و تسکین دهد. اگر نسبت به این ماده حساسیت ندارید یا از طعمش خوشتان میآید، چنین پیشنهادی معمولاً بیخطر است و شاید نتایج مطلوبی هم به همراه داشته باشد.
برای درمان گوش درد بعد از استخر به چه پزشکی مراجعه کنید؟
برای پیداکردن علت گوش درد بعد از استخر و درمان آن، به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. ورود آب به گوش و ایجاد عفونت، اصلاً خوشایند نیست. گاهی هم تغییرات فشار هوا و عوامل سادهتر باعث انسداد و احساس پر شدن گوش، بعد از شنا میشوند. در هر صورت، برای رفع مشکل، باید به پزشکی مراجعه کنید که میداند تخصص گوش و حلق و بینی چیست و روشهای درمان سریع و مناسب را به شما پیشنهاد میکند. گوش درد بعد از استخر، در صورت درمان مناسب و به موقع، عوارض ناراحتکننده کمتری ایجاد میکند. برای اینکه بهترین پزشکان را برای مراجعه شناسایی کنید، سامانه دکتردکتر را به خاطر بسپارید. این سامانه به شما کمک میکند که با مرور نظرات کاربران دیگر و تجربههایشان از مراجعه به هر پزشک، مورد مناسب را انتخاب کنید.
متخصص گوش و حلق و بینی، متخصصی است که در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماریهای مربوط به گوش، بینی، حلق و ساختارهای مرتبط تخصص دارد. این پزشک با انجام انواع خدمات مانند شنواییسنجی، جراحیهای بینی و حنجره، درمان عفونتهای گوش، کمشنوایی، التهاب حلق و خونریزی بینی، به بهبود وضعیت بیماران کمک میکند. همچنین، عملهای جراحی نظیر رینوپلاستی (جراحی تغییر شکل بینی)، جراحی لوزه سوم و ترمیم مشکلات تنفسی از دیگر وظایف این متخصص است.
علاوه بر این، دکتر گوش و حلق و بینی به بررسی و درمان مشکلاتی همچون وزوز گوش، گرفتگی صدا، زنگ گوش و تومورهای گوش میپردازد. اگر شما هم به این خدمات نیاز دارید، میتوانید از طریق سایت دکتردکتر به راحتی و به صورت آنلاین نوبت خود را رزرو کنید.
در طول ملاقات با پزشک، میتوانید درباره تاثیرات جراحی بینی، نظیر بهبود تنفس یا جراحی پس از حادثه، مشاوره تخصصی دریافت کنید. برای مراقبت بهتر از سلامت گوش، حلق و بینی خود، همین امروز اقدام کنید و از خدمات تخصصی این حوزه بهرهمند شوید.
به نقل از مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/swimmers-ear)