کارهای یک وکیل در قبال موکل خود , خدمات وکیل برای موکل خود
دسته بندی : وکیل پایه یک دادگستری در اردبیل
به گزارش آنلاین اردبیل :وکیل بدون هیچ محدودیتی در موضوع پرونده میتواند در تمام موارد و به نفع موکل خود در کل ایران اعلام وکالت نماید. البته رسیدن به این نقطه مقدماتی دارد که اولین آن توافق میان وکیل و موکل بر سر پرونده است. بعد از گفتگوی میان وکیل و موکل، قراردادی میان آنها تنظیم میشود که مبلغ حقالوکاله و نحوه پرداخت این مبلغ را مشخص میکند، این مبلغ نیز توافقی است . وکیل سپس در پرونده اعلام وکالت میکند و با قراردادی که نشان میدهد وکالت یکی از طرفین پرونده را پذیرفته و نیز با معرفیاش به عنوان وکیل از سوی یکی از طرفین پرونده در قالب لایحه، فعالیت خود را آغاز میکند. برخی از وکیل توقع معجزه و حل یک شبه پرونده را دارند.وکیل دادگستری میتوانند در زمینه تشخیص حق از باطل و اجرای دقیق و صریح عدالت در محاکم با تنظیم دادخواست، طرح دعوی و بیان صحیح و دقیق ادعا و دفاع و در نظر گرفتن ادله لازم و تقدیم و اقامه آن در زمان مقرر به دادگاه و مهمتر از همه تعامل با دادگاه در جهت سیر عادی و قانونی پرونده به تشخیص و احراز موضوع، دادگاهها را یاری کنند. اینکه برخی افراد تصور میکنند وکیل قادر به حل و فصل پرونده به هر شکل ممکن است، اصلا تصور درستی نیست بلکه وکیل در مقابل موکل، دفاع از پرونده وی را تنها در توانایی علمی و فنی خود قبول میکند و هیچ تعهدی برای حصول نتیجه به موکل نمیدهد.
بقیه در ادامه مطلب
مثلا تعیین اوقات دادرسی با محکمه است و به همین سبب وکیل نقشی در تسریع یا طولانی شدن جریان دادرسی ندارد و هیچ گونه تضمینی برای انجام کار موکل در موعد و مدت مشخص داده نمیشود. در برخی موارد شنیده میشود که موکل به وکیل خود میگوید تنها در صورت برنده شدن در پرونده حاضر است پول بدهد حال اینکه این شرط باطل است و حتی اگر در قرارداد ذکر شود، قابلیت اجرایی ندارد چون مطابق قانون خلاف مقتضای عقد است.
در پروندههای حقوقی، بدون حضور موکل، وکیل میتواند ضمن اعلام وکالت و ارائه لایحه از موکل خود دفاع کند اما در پروندههای کیفری، خود متهم باید حضور داشته باشد و تا زمانی که تحقیقات مقدماتی به پایان نرسیده، وکیل حق دخالت ندارد و با اتمام مراحل دادرسی و تحقیقات مقدماتی او میتواند وارد پرونده شود. علت این مساله هم این است که چون موکل متهم به انجام جرمی کیفری است، وکیل نمیتواند پاسخگوی اتهام او باشد و او خودش باید نسبت به این مساله پاسخگو باشد.وقتی دیگر وکیل نمیخواهیم هر موکلی میتواند در هر مرحلهای از دادرسی وکیل خود را عزل کند. این کار یا طی توافق با وکیل صورت میگیرد و هر دو با مراجعه به دادگاه، این موضوع را اعلام و در پرونده منعکس میکنند یا به شکلی یکطرفه صورت میگیرد و موکل با نوشتن لایحهای به دادگاه وکیل خود را از پرونده عزل میکند و یا اینکه وکیل دیگری معرفی میکند. البته در خصوص پرداخت حق الزحمه باید توافقی صورت گیرد و اینگونه نیست که فردی بتواند بعد از انجام شدن کارش وکیل خود را عزل نماید و پولی هم به او پرداخت نکند، بلکه قراردادی که میان وکیل و موکل تنظیم میشود، لازمالاجراست و در صورت تخلف هر یک از طرفین قابلیت پیگیری در مراجع حقوقی را دارد.
در اغلب موارد، وکلا بخش مهمی از دستمزد خود را نقدا در زمان ورود به پرونده و اعلام وکالت و مابقی آن را در زمان صدور رای در مرحله بدوی یا تجدیدنظر دریافت میکند. البته ممکن است یک وکیل در مرحله تجدید نظرخواهی وارد پرونده شود و به این ترتیب بخشی از دستمزد خود را در همان مرحله و بخش دیگری از آن را در زمان صدور رای دریافت کند. دستمزد توافقی نیز هیچگاه تغییر نخواهد کرد و مثلا به دلیل طولانی شدن زمان رسیدگی به پرونده و تعیین وقتهای طولانی، وکیل نمیتواند تقاضای دستمزدی بالاتر را مطرح کند یا انجام کار را منوط به دریافت دستمزد بیشتری کند، اما در مواردی که نیاز به مسافرت وکیل وجود داشته باشد یا پرونده نیاز به کارشناسی داشته باشد، هزینه مسافرت و کارشناسی پرونده به عهده موکل خواهد بود. در هر زمانی میان اصحاب دعوی سازش صورت گیرد، حقالوکاله وکیل باید پرداخت شود. گاهی ممکن است وکیل از طرف مقابل موکل خود پولی دریافت کند تا پرونده را ببندد. در این صورت طبق بیان صریح قانون، با شکایت موکل در دادسرای انتظامی کانون وکلا و اثبات این مساله، پروانه وکالت این وکیل برای مدتی معین و گاهی نیز برای همیشه توسط این مرجع قضایی لغو میشود. البته حق شکایت از این وکیل در دیگر مراجع قضایی نیز برای دریافت خسارت از سوی موکل محفوظ خواهد بود. یکی از پیشنهادها برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی این است: «هر وکیلی بسته به نظر موکل خود حدود و اختیارات متفاوتی دارد. برخی از موکلان تمام اختیارهای قانونی را به وکیل میسپارند و برخی دیگر آن را محدود میکنند. اعلام وکالت میتواند به شکلی کلی و شامل اقامه و طرح هرگونه دعوای حقوقی و جزایی در مراجع قضایی، دادگاه خانواده، شورای حل اختلاف، دادسرا و… باشد. پاسخگویی به کلیه دعاوی علیه موکل در تمام موارد و ورود به دعاوی مربوط به موکل نیز توافق دیگری است که میان وکیل و موکل منعقد میشود. اعتراض به رای، تجدیدنظرخواهی، فرجامخواهی، اعاده دادرسی، مصالحه، سازش، ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند، استرداد سند، تعیین جاعل، ارجاع دعوی به داوری، تعیین داور، تعیین کارشناس، استرداد دادخواست، جلب شخص ثالث، دفاع از دعوی ثالث، ورود شخص ثالث، دفاع از دعوی ثالث، دعوی متقابل، دفاع در قبال دعوی متقابل، ادعای اعسار، قبول یا رد سوگند، مراجعه به دوایر ثبت، مراجعه به کلیه ادارات دولتی، اخذ وجوه از صندوقهای دولتی و بانکی، انجام کلیه اقدامهای قضایی و… برخی از اختیارهایی است که از سوی موکل میتواند به وکیل داده شود. این اختیارها میتواند به شکل جزیی هم به وکیل داده شود و موکل میتواند اختیار اقدامهایی مانند استرداد دادخواست، مصالحه و سازش را به وکیل خود ندهد. در چنین شرایطی هر نوع سازشی در پرونده تنها با نظر و موافقت موکل قابل انجام است.